A Déli nyitás első sikere

2015. március 17. 17:15
A Déli nyitás egyik első sikereként 100 ezer bábolnai naposcsibe és mintegy 30 ezer keltető tojás szállításáról szóló megállapodást kötött az eritreai Mezőgazdasági Minisztérium és a Bábolna Tetra Kft. a Külgazdasági és Külügyminisztérium közvetítésével.

A szállítmány, amelynek értéke meghaladja a 200 ezer eurót, március 16-án érkezett meg Eritrea fővárosába, Aszmarába, közvetlenül a Sármelléki repülőtérről.

A tárgyalások még 2014 decemberében kezdődtek meg.  Az Eritreába érkező magyar küldöttséget Arefaine Berhe mezőgazdasági miniszter is fogadta, akinek a magyar fél – egyéb anyagok mellett – átadta a bábolnai Tetra baromficsalád részletes termékismertetőjét. Az eritreai fél szinte azonnal komoly érdeklődést mutatott, és röviddel a látogatás után megindultak az egyeztető tárgyalások a kairói nagykövetségen keresztül.

Berhe mezőgazdasági miniszter úr tegnap személyesen mondta el Magyarország kairói nagykövetének, hogy messzemenően elégedett a szállítmány minőségével, illetve a lebonyolítás precíz és korrekt menetével. A miniszter hangsúlyozta, hogy az üzletkötést egy hosszú együttműködés első állomásának tekinti a Bábolna Tetra céggel, s hamarosan újabb magyar baromfikat kívánnak rendelni, a jelenleginél jóval nagyobb mennyiségben.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)