Magyar híd Sao Paulóban

2015. augusztus 25. 14:16
Geraldo Alkcmin Sao Paulo állam kormányzója aláírta azt a dekrétumot, amely dönt a 20 milliós metropolisz egyik legforgalmasabb közúti hídjának új elnevezéséről. A határozat kihirdetésétől fogva a napi kétmilliós forgalmat bonyolító átkelő a „Magyar Közösség hídja” nevet viseli.

A híd abban a kerületben található, amely a múlt század folyamán az ottani magyar közösség központja volt. A határozat kihirdetésével Sao Paulo állam kormánya ki szerette volna fejezni köszönetét a magyar diaszpórának, a város és az állam építésében és fejlesztésben játszott  elévülhetetlen érdemeiért.

Sao Paulo állam és ezen belül a hasonló nevet viselő főváros ad otthont a legnagyobb, 80-100 ezresre becsülhető dél-amerikai magyar diaszpórának. A magyarság jelentős szerepet játszott a város és az állam építésének és iparosításának, valamint kulturális életének fejlesztésében.

A magyar kormány a „Déli nyitás” politikájának részeként megerősítette jelenlétét a legnagyobb dél-amerikai államban: Magyarország ez év tavaszán újranyitotta a 2010-ben bezárt Sao Pauló-i főkonzulátust, amely ismét ellátja a jelentős szórványmagyarság, valamint az oda látogató honfitársaink érdekeinek védelmét, illetve elősegíti a kereskedelmi, üzleti és kulturális kapcsolatok kibontakozását.

A híd ünnepélyes felavatására az október 23-i megemlékezések keretében kerül sor.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)