Magyar-marokkói városkapcsolatok dinamizálása és lehetőségei

2015. szeptember 29. 10:05
2015. szeptember 20-24. között Tarlós István főpolgármester Marokkóban tett hivatalos látogatást a WTCF (World Tourism Cities Federation) turisztikai világszervezet Rabat és Fès városában rendezett éves nemzetközi konferenciáján, ahol Tromler Miklós, Magyarország marokkói nagykövete kísérte.

A látogatás során Tarlós István találkozott az újonnan megválasztott rabati főpolgármesterrel, Mohamed Sadikivel, Fès polgármesterével, Driss EL-Azami Al-Idrissivel és a casablanca-i polgármesterrel, Abdelaziz El-Omarival. A városvezetők a szeptember 4-i önkormányzati választások után szeptember 16-án vették át hivatalosan polgármesteri feladataikat, így különösen értékelendő fogadókészségük, amely minden bizonnyal a kétoldalú magyar-marokkói reláció fontosságát bizonyítja.

Fotó: KKM
Fotó: KKM
A polgármesteri találkozók kiváló hangulatban zajlottak. Külön kiemelendő a rabati főpolgármesternél tett látogatás, ahol konkrét eredmények is születtek. A két városvezető megállapodott, hogy a 2011-ben Budapesten megkötött együttműködési megállapodást tovább erősítik és testvérvárosi szintre is emelik. Legfontosabbként a vízgazdálkodás, a városfejlesztés, a kultúra és a turizmus területét jelölték meg, ahol hazánk szívesen megosztja szakértelmét és szaktudását a marokkói fővárossal.

Tromler Miklós nagykövet tájékoztatta a rabati főpolgármestert a kormány aktuális „Déli Nyitás” politikájáról és kiemelte, hogy az általános diplomáciai kapcsolatok mellett a gazdasági kapcsolatok élénkítése kiemelt szerepet kap a nagykövetség működésében. Ezt bizonyítja, hogy 2014 decemberében Magyar Kereskedőház nyílt Rabatban, illetve 2015 januárjától egy külgazdasági attasé is megkezdte működést a külképviseleten. A nagykövet javaslatára a rabati városi fejlesztési projektekbe való magyar cégbekapcsolódás lehetőségeinek vizsgálata hamarosan megkezdődik.

Fotó: KKM
Fotó: KKM

A migráció kérdésében Mohamed Sadiki megköszönte Tarlós István tájékoztatását és külön kiemelte, hogy a királyság Magyarországot semmilyen negatív kritikával nem illeti, sőt tudják, hogy hazánk mennyire befogadó és toleráns ország. Hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország mindent megtesz a migráns probléma ésszerű rendezése érdekében.

Tromler Miklós nagykövet külön értékelte a rabati főpolgármester fogadókészségét és megkérte, hogy a kétoldalú kapcsolatok érdekében támogassa a hamarosan megvalósuló magyar-marokkói Gazdasági Vegyes Bizottság második ülésének hatékony szervezését, amelyre Rabat főpolgármestere ígéretét adta.

A kapcsolatok jövőjét és potenciálját illetően 2016 tavaszán, Budapesten folytatódhat a fővárosok közötti aktív együttműködés, mivel Tarlós István főpolgármester viszontlátogatásra hívta meg marokkói partnerét.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)