Magyarország időben lépett a déli nyitással

2015. november 2. 11:02
A déli nyitás stratégiával Magyarország még időben lépett abban a globális versenyben, amely azért folyik, hogy kié legyen a vezető pozíció az Afrikával kialakított gazdasági együttműködésben – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a 2. Budapest Afrika Fórum megnyitóján.

Szijjártó Péter kiemelte: Magyarország új külpolitikai irányvonal mellett tette le voksát, és bár ez komoly viharokat keltett, vitákat generált, mára világossá vált, indokolt, hogy Magyarország pragmatikus, a külgazdasági eredményekre fókuszáló külpolitikát folytasson.

Szijjártó Péter emlékeztetett: a kormány idén meghirdette a déli nyitás stratégiát, amelynek középpontjában a világ két, gyorsan fejlődő régiója, Latin-Amerika és a karibi térség, valamint Afrika áll. Két hete rendezték meg a Latin-Amerika fórumot, most pedig az afrikai kapcsolatépítésre összpontosítanak, ami bizonyítja, hogy a stratégia meghirdetése nemcsak egy kommunikációs akció, hanem valódi tartalma van, valódi stratégia áll mögötte – jelentette ki.

Magyarország külpolitikáját a nyitás jellemzi Fotó: KKM, Kovács Márton

Magyarország külpolitikáját a nyitás jellemzi
Fotó: KKM, Kovács Márton

Új világrend van kialakulóban, minden országnak több súlyos kihívással kell szembenéznie. Ez az új világrend a pénzügyi, politikai, oktatási, gazdasági és tudományos élet valamennyi szereplőjét komoly megújító lépésekre, változásokra sarkallja – magyarázta.

A külügyminiszter arra is kitért, hogy éles globális verseny alakult ki a regionális gazdasági és kereskedelmi integrációk között. Magyarország nyitott gazdaságú ország, amelynek teljesítménye nagymértékben függ az exporttól és a beruházások, befektetések alakulásától. Ezért is fontos, hogy Magyarország külpolitikáját és külgazdasági politikáját a nyitás jellemezze, mert ha egy ország, egy régió befelé fordul, bezárkózik, akkor komoly hátrányba kerül a versenyben – fogalmazott.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a bevándorlási válság kezelése érdekében szoros és hatékony együttműködésre van szükség Európa és Afrika között, mert a jelenlegi helyzet egyik félnek sem jó, hiszen a válság Európát lassan megoldhatatlan helyzet elé állítja, a távozó emberekkel pedig Afrika elveszíti azt a jelentős erőforrását, amelyre a fejlődését alapozhatná.

A statisztikák szerint a szubszaharai térségben legalább 12,5 millió belső menekült van, ők állnak a legközelebb ahhoz, hogy úgy döntsenek, elindulnak Európa felé. Olyan európai-afrikai együttműködésre van szükség, amely úgy segíti afrikai országok gyors növekedését, hogy azok vonzó célponttá váljanak azoknak, akik arra kényszerülnek, hogy elhagyják az otthonukat – közölte.

Hozzátette: a helyzetet nehezíti a klímaváltozás, a terrorizmus és a szegénység, valamint azok a félreértelmezett európai nyilatkozatok, amelyek meghívást jelentenek a nehéz körülmények között élőknek, hogy elinduljanak Európa felé.

A külügyminiszter kifejtette: úgy kell felhasználni az európai fejlesztési forrásokat, hogy olyan politikai és gazdasági reformokat hajthassanak végre, amelyek eredményeként a nehéz körülmények között élők élete jobb lehet, így ne akarjanak Európába jönni.

A Magyar Tudományos Akadémián tartott eseményen Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár arról beszélt, hogy a fórum jó alkalmat kínál a Magyarország és Afrika közötti kapcsolatok szorosabbra fűzésére, ami azért fontos, mert Afrika a legdinamikusabban fejlődő földrész, amely óriási lehetőségeket rejt. A cél az, hogy a lehetőségeket felismerve, a magyar-afrikai kapcsolatok hagyományaira alapozva Magyarország kiemelt partnere legyen e kontinensnek – mutatott rá.

Az államtitkár úgy látja, az egyik leghatékonyabb és hosszú távon is kölcsönösen előnyös együttműködést biztosító terület a felsőoktatás, és e tekintetben nagy hagyományai vannak a magyar-afrikai kapcsolatépítésnek. Sok olyan afrikai tanult Magyarországon, aki aztán nagy sikereket ért el hazájában – tette hozzá.

Palkovics László közölte: éppen ezért a fórum egyik központi témája az oktatás, és Magyarország a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram által készen áll arra, hogy az afrikai országok diákjainak stratégiai területeken nyújtson képzést.

Olyan európai-afrikai együttműködésre van szükség, amely segíti az afrikai országok gyors növekedését Fotó: KKM, Kovács Márton

Olyan európai-afrikai együttműködésre van szükség, amely segíti az afrikai országok gyors növekedését
Fotó: KKM, Kovács Márton

Franck Mwe di Malila Apenela, a Kongói Demokratikus Köztársaság külügyminiszter-helyettese azt hangoztatta: Afrika kiváló célpont a befektetőknek. Üdvözölte, hogy Magyarország intenzív kapcsolatokat épített ki Kongóval, és azt is, hogy a magyar kormány ösztönzi a magyar vállalatokat arra, hogy Kongóban fektessenek be. Országa is erre biztatja e cégeket – mondta.

Szász Domonkos, a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke kiemelte: az afrikai országok a nehézségek ellenére is dinamikusan fejlődnek. A gazdasági együttműködés mellett rendkívül fontos az oktatási és tudományos együttműködés, ugyanis az oktatás és a kutatás jelenti a gyors gazdasági fejlődés legbiztosabb alapját – mondta.

A megnyitó beszédek után aláírták a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogrammal kapcsolatos, Magyarország és Etiópia, valamint Magyarország és Kenya oktatási minisztériumai közötti tárcaközi munkatervet.

A déli nyitás stratégiájával összhangban kialakított magyar Afrika-politika jegyében hétfőn és kedden rendezik meg a 2. Budapest Afrika Fórumot. Mivel a külkapcsolatok építésének hagyományos eleme és Afrika fejlődésének motorja az oktatás, így az oktatási együttműködés jelenti a fórum fő témáját. Az Afrikából érkező résztvevők kedden ellátogatnak a gödöllői Szent István Egyetemre.

(MTI / Külgazdasági és Külügyminisztérium)