Szabó László a gazdasági együttműködés fejlesztéséről tárgyalt Angolában

2015. június 17. 16:52
Megtörtént a Magyarország és Angola közötti gazdasági együttműködési tervezet szövegének parafálása, és ezzel elhárult minden akadály a gazdasági vegyesbizottság létrehozása elől – közölte Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára szerdán az MTI-vel.

Az államtitkár háromnapos hivatalos látogatást tett Angolában, és az ott folytatott tárgyalásairól telefonon beszámolva kifejtette: a vizit legfőbb célja az volt, hogy a márciusban meghirdetett déli nyitás jegyében feltérképezzék az együttműködési területeket a dél-afrikai országgal.

Kép letöltése

Fotó: KKM

Szabó László az egyik legstabilabb afrikai gazdasági térségnek nevezte Angolát, amely nyitott a magyar befektetők és szakemberek fogadására. Elmondta, Angola a rendkívül kedvező környezeti adottságai ellenére jelenleg az élelmiszer-fogyasztásának mintegy 50 százalékát importból fedezi, ezért lenne szüksége a korszerű állattenyésztési és növénytermesztési technológiákra.

A magyar delegáció felkereste az angolai befektetési ügynökséget, s Szabó László tárgyalt Abrahao Gourgel gazdasági miniszterrel, akivel parafálták a magyar-angolai gazdasági és műszaki együttműködési megállapodást, amely lehetővé teszi a gazdasági együttműködés magasabb szintre emelését.

Az államtitkár az általa “jól szervezettnek” nevezett út során politikusokkal és üzletemberekkel is találkozott. Megbeszélést folytatott többek között Carlos Antonio Fernandes mezőgazdasági miniszterrel és Ángela Braganca külügyi államtitkárral is.

Szabó László emellett előadást tartott az angolai kereskedelmi kamaránál megrendezett üzleti fórumon, valamint látogatást tett a Sonangol angolai energiaipari vállalatnál, ahol a Mol magyar olajipari céggel történő együttműködési lehetőségekről egyeztetett. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy Angola a jövőben alternatív energiaforrást jelenthet Magyarország és a közép-európai térség számára.

A politikus arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az angolai nagykövetség megnyitása a tervek szerint halad, a diplomáciai képviselet a jövő évben fog megnyitni Luandában. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június elsején jelentette be, hogy Magyarország öt új nagykövetséget nyit másfél éven belül Latin-Amerikában, illetve Fekete-Afrikában. A három afrikai nagykövetségként az angolait, az etiópiait és a ghánait nevezte meg.

(MTI)