Újabb siker az indiai-magyar gazdasági kapcsolatokban

2015. október 9. 15:46
A magyar gazdaság rendkívüli lehetőségeket kínál India számára, amikor az ország azonnali megoldást keres a demográfiai növekedés, a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem és városfejlesztés területén – mondta Dr. Szabó László a második India–Közép-Európa Üzleti Fórumon (ICEBF), Bangalore-ban, ahol a helyi politikai és gazdasági élet szereplőivel is tárgyalt.

Dr. Szabó László V. K. Singh indiai külügyi államminiszterrel és Navtej Singh Sarna régióért felelős külügyi államtitkárral folytatott kétoldalú találkozóján többek között a védelmi és gyógyszeriparban, valamint a turisztikai együttműködésben rejlő lehetőséget hangsúlyozta. A magyar-indiai gazdasági együttműködés rendkívül dinamikus fejlődési szakasz előtt áll, a déli nyitás politikájában a magyar kormány kiemelt figyelmet szentel Indiának, az egyik legdinamikusabban fejlődő dél-ázsiai országnak. Ennek jelentőségét mutatja az ICEBF-résztvevők széles köre is, 18 ország több mint 200 kormányzati és üzleti delegáltjával.

Fotó: KKM

Fotó: KKM

Szabó László kiemelte, hogy az India és Magyarország közötti gazdasági együttműködés eredményeként olyan nagy indiai beruházók vannak már jelen hazánkban, mint az Apollo Tyres, az SMK autóipari beszállító vállalat, vagy a TATA Consultancy Services (TCS), amely szeptember végén jelentette be tevékenységének bővítését. A miniszterhelyettes a további indiai beruházások előmozdítását, valamint egy közös magyar-indiai KKV alap létrehozásának felgyorsítását kérte partnereitől.

Fotó: KKM
Fotó: KKM
 Szabó László a Magyarország és India közötti együttműködés fontosságát a fórum megnyitóján és záróeseményén is hangsúlyozta. Az rendezvény egyik kiemelt mozzanata volt a Karnataka állammal kötött szándéknyilatkozat ünnepélyes aláírása a karnatakai ipari és turisztikai miniszter jelenlétében. Beszédében Szabó László az együttműködés fő területei között az autóipart, az információs technológiát, a mezőgazdaságot és élelmiszeripart, a tudományos és technológia területeket, az egészségügyi és biotechnológiai, valamint az infrastrukturális fejlesztéseket és a vízügyet emelte ki. Utóbbiak hangsúlyos szerepet kaptak a fórum mellett szervezett üzleti találkozók során is.

A rendezvény margóján találkozott a FICCI, India legnagyobb és egyik legbefolyásosabb üzleti szervezetének elnökével, Jyotsna Suri asszonnyal is, akivel a HIPA befektetési ügynökséggel 2013-ban megkezdett együttműködés erősítéséről tárgyalt.

Fotó: KKM
Fotó: KKM
Bangalore-i programja részeként a miniszterhelyettes ellátogatott az Infosys globális IT vállalat központjába, ahol a cég esetleges magyarországi befektetési lehetőségeiről egyeztetett.

A megbeszéléseken a miniszterhelyettes a Magyar-Indiai Gazdasági Vegyes Bizottság társelnökeként valamennyi partnere felé jelezte, hogy a decemberben esedékes ülésen minél szélesebb körű indiai részvételre számít, amelyhez a kamarák aktív közreműködését is kérte.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)